Vaderschapstest: nodig en nauwkeurig

We zijn allemaal mensen. We kunnen dus allemaal in een situatie terecht komen waarin een vaderschapstest nodig is, en dat is helemaal oké. Sommige mensen denken echter dat je alleen achter de ware vader van een kind kan komen door bij een overbetaald sensatiezoekend televisieprogramma te verschijnen. Dit is echter niet zo; je kan helemaal zelf een vaderschapstest opvragen. Zo gedaan, dit komt helemaal goed. Maar hoe gaat het allemaal in zijn werk?

2 soorten

Er zijn twee soorten vaderschapstesten. Je hebt een gemoedsrusttest en een rechtsgeldige vaderschapstest. De gemoedsrusttest is er om jou en je naasten gerust te stellen. Je weet dat precies hoe het zit, maar er is verder geen ‘officieel’ document aan verbonden. Dit is bij de rechtsgeldige test anders. Deze is uiteraard net zo geruststellend, maar hierbij komt ook een juridische procedure kijken. Dit kan afgenomen worden voor allerlei redenen. Iemand kan de voogdij van een kind willen en hierom willen bewijzen dat hij de biologische vader is, iemand kan met zijn familie herenigd willen worden en hierom een rechtsgeldige test aanvragen. Deze procedure wordt ook toegepast in rechtszaken die erom vragen. Maar ze kunnen dus ook door jezelf worden aangevraagd.

Hoe werkt het?

Het uitvoeren van een vaderschapstest is vrij simpel. Ook hier zit er weer een verschil tussen de gemoedsrust- en de rechtsgeldige vaderschapstest. Bij de gemoedsrusttest neem je zelf het DNA af bij het kind of de kinderen en bij de betreffende vader of vaders. Dit doe je met de bijgevoegde steriele wattenstaafjes. Vervolgens wordt dit opgestuurd naar een laboratorium en daar uitgezocht en vergeleken. Na ongeveer 4 weken komt de uitslag. Bij de rechtsgeldige test moet het DNA afgenomen worden door een derde partij; iemand die onafhankelijk is en niet betrokken bij de situatie. Dit moet ook weer volgens een specifieke procedure, zodat de juridische eenheden er zeker van kunnen zijn dat het DNA en de identiteit van alle partijen juist is.

Hoe nauwkeurig is het?

Voor beide testen geldt er over het algemeen een nauwkeurigheid van 99,999%. Dit geldt bij het positieve resultaat van de test. Als iemand niet de vader is, dan is de nauwkeurigheid van de test 100%. Het aantonen van geen match is namelijk makkelijker dan het aantonen van een match. Als de moeder ook meedoet in de test is deze sowieso nog nauwkeuriger.

Je kan dus een vaderschapstest aanvragen om allerlei redenen. Een gemoedsrusttest kan jou en je naasten helpen met een verwerkingsproces of vrede in je hoofd creëren. Een rechtsgeldige test is bedoeld voor juridische procedures, zoals een voogdij-, alimentatie- of immigratieproces. Maar wat de reden ook is voor de test: ze zijn bijna 100% nauwkeurig en alles komt goed.

About

No Comments

Leave a Comment