Lichtpuntje in huis

Heb je net een nieuw huis gekocht of ben je jouw huis aan het re-stylen? Of heb je alles al helemaal naar je eigen smaak ingericht maar is er toch een plek in huis waar het toch wel erg donker is? Dan is dit hét moment om na te denken over de verlichting. De stijl van de kamer bepaalt de keuze voor de verlichting. Daarnaast is de functie die de verlichting vervult ook van belang. Ga je de verlichting gebruiken voor een werk- of leesplek of om sfeer te creëren? Voor een lees- of werkplek is directe verlichting handig en om een sfeervolle ruimte te creëren is indirect meer geschikt. Een hanglamp is in beide gevallen een zeer geschikte lamp. Zo kun je een hanglamp boven de tafel hangen waar je aan werkt of je kunt een hanglamp in de woonkamer gebruiken als sfeerlicht. Op veel hanglampen zit een dimmer, op deze manier kun je de verlichting zelfs voor beide doeleinden gebruiken. Feller licht gebruik je als je aan het werk bent aan de tafel, maar als je gaat eten dan kun je het licht dimmen en als sfeerlicht gebruiken.  

Praktische overwegingen

Hang je een lamp boven de eettafel? Dan moet je er goed om denken dat je de lamp op de juist hoogte ophangt. De gemiddelde hoogte van de onderzijde van de lamp tot de vloer is 160 tot 200 centimeter. Op deze manier kun je goed onder de hanglamp doorkijken als je aan tafel zit. Wil je de hanglamp boven een salontafel plaatsen, dan is het handig om deze hoger te hangen dan de lamp boven de eettafel. Je voorkomt dan dat je tegen de lamp aanloopt of je hoofd stoot. Waar je ook rekening mee moet houden is de grote van je woonkamer. Heb je een kleine woonkamer, dan is het slim om een glazen lamp aan te schaffen om de ruimte open te houden. Je creëert hierdoor een groter en luchtiger effect in de woonkamer. Een grote opvallende hanglamp is minder geschikt voor een kleine kamer, maar zou in een grote open woonkamer juist weer tot zijn recht komen. In een ruime woonkamer kun je een opvallende hanglamp als eyecatcher toevoegen aan je interieur.

Kies jouw stijl

Hanglampen heb je in alle soorten en maten. Eenvoudige hanglampen, grote modellen met meerdere lampenkappen of juist een subtiel exemplaar. Van retro tot romantisch en bijvoorbeeld de industriële hanglamp. Bepaalde trends zijn nu helemaal in, zoals lampen van koper, beton of opengewerkte lampen. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een tijdloos exemplaar. Welke stijl hanglamp past het beste in jouw eet- of woonkamer?

About

No Comments

Leave a Comment